25 Mart 2016 Cuma

KANARYA TÜRLERİNİ TANIYALIM


Kanaryalar dünya çapında sesiyle sevilen ve nam salmış,popülerliğini hiç yitirmeyen kuş türüdür.Kanarya ailesi içerisinde bir çok farklı kanarya çeşitini barındırmaktadır.

 Bu blogumda ise sizlere kanaryaların tarihçesini ve başlıca kanarya çeşitlerinden bahsedeceğim.

İsterseniz kanarya türlerine geçmeden önce kanaryaları daha iyi tanımak için kanaryaların anatomisini resim üzerinde gösterelim.


Kanayaların Anatomisi


  1. Alt gaga
  2. Üst gaga
  3. Burun
  4. Gaga üstü
  5. Alın
  6. Göz
  7. Perçem
  8. Ense
  9. Parmak ve yan kanat
  10. Büyük el kanat
  11. Elkanat
  12. Orta ve küçük kanat
  13. Kenar kanat
  14. Büyük kanat
  15. Kol kanatları
  16. Sırt ''üstü''
  17. Sırt
  18. Omuz kapağı
  19. Arka sırt
  20. Kuyruk üstü
  21. Üst kanat kapağı
  22. Kuyruk
  23. Alt kuyruk kapağı
  24. Kol kanadı
  25. Makat
  26. Tırnak               

Kanarya Irkları


Kanaryaları 3 ana grubta toplayabiliriz:

1. ÖTÜM KANARYALARI

2. RENK KANARYALARI

3. ŞEKİL KANARYALARI


1. ÖTÜM KANARYALARI

a) ROLLER

Almanyanın ''HARZ'' yöresinde harz dağları eteklerinde elde edilip geliştirilen kendine has nağmeleri çok güzel bir ahenkle şakıma (ötme) ustasıdır.Nefes alırken ve verirken ötüşüne devam eder.

   Çeşitli renklerde yetiştirilen ve nağmeleri özel deyimler sınıflandırılan Roller makamlarını peş peşe sıralar.Bu değişik rakamlar rule ve mırıldanma ile başlar; su sesi,çınlamalar,fülüt sesi vs.ile devam eder.




b) MALİNUA

Belçikanın ''MALİN'' kentinde elde edilen bu ötüş kanaryası üstün ötüş stili ve makamları ile ''Roller''den farklılık gösterir.

Bu iki kanarya türünün uluslarası ötümlü yarışmalarının özel puanlama sistemi vardır.Kanaryalar aldıkları puanların sertifikaları ile değer kazanır.







2. RENK KANARYALARI 

Sahip oldukları renklere göre isimlendirilirler.


a) Lipochrome Seri (lipokrom)

b) Yeşil Seri

c) Kahverengi Seri

d) Alacalı Seri 

e) Isabel Seri



Pek çok uzun süren araştırma,çapraz eşleme ile geliştirilerek elde edilen bu renk serileri günümüz kanaryacılığının en yeni örnekleri teşkil etmektedir.

Müsabakalarda net ve kusursuz güzellikte tam bir seri büyük jüriden en yüksek puanı toplar.





3. ŞEKİL KANARYALARI


Kategori A = Kıvırcık Kanarya

1. Parisian Frilled Canary

a) Color Frill
b)Badouaner

2. Northern Dutch Frill (Kuzey Hollandez)

3. Southem dutch Frill (Güney Hollandez)

4. Swiss Frill (İsviçre Kıvırcığı)

5. Gibber İtalicus ( İtalyan Kıvırcığı ve Kanburu)







Kategori B=
Biçim Kanaryaları

1. bekgiant Bult (Belçika Kanburu )

2. Scotch Fancy

3. Munchner

4. Japanese Hoso





Kategori C = Form Kanaryası

1. Border Fancy

2. Raza Espagnola

3. Norwich

4. Yorkshire

5. Bernese Canary

6. Fife Fancy

7. Lizard







Kategori D = Tepeli Kanaryalar

1.Gloster

a) Corona (Tepeli)

b) Consort (Düz)

2.German (Deutsch-Haube)

a) Crested (Tepeli)

b) Non Crested ( Tepesiz)

3. Crested Canary (Tepeli Kanarya)

a) Crested (Tepeli)

b) Crest-Bred (Bozuk Tepe)


4. Lancashire

a) Crested (Tepeli)

b) Non Crested (Tepesiz)




Şimdide Türkiye'de daha çok popüler olan kanarya türlerini inceliyelim.




BORDER

İngiliz yetiştiriciler tarafından 1891 yetiştirilip tanıtılan ve çok popüler olan bu kanarya bugünkü yapısına ve formuna 1930'da N.Norman tarafından ulaştırılmıştır.(14-15cm) boyunda,başı yuvarlak,gövde ayak dirsekleri kapalı,kanatları biçimli ve uç bitişik.Kuyruk kısaya yakın,gözler yuvarlak canlı,yumuşak parlak tüylüdür.Her renkte yetiştirilmiştir.




NORWICH

1800 yılların yetiştirilmeye başlanan ve İngiltere'de 1890'da sergilenen bu kanarya ırkı bugünkü görünümüne 2. Dünya Savaşından sonra kavuştu.

Özenle geliştirilen bu polüler ırk iri ve gösterişli bir yapıya sahiptir.(16-17cm) boyundadır sırtı düz baş iri,boyun kısa,göğüs şişkin,dirsekler tam,kuyruk kısa,bol yumuşak tüylüdür.Her renkte yetiştirilmiştir.Tünekte 45 derecelik bir açı ile durur.Ayakları kısadır.





YORKSHIRE


Bu çok zarif görünümlü kanarya (LANCASHIRE X BELGIAN BULT X NORWICH) kanaryaların çaprazlamasından elde edilmiş kıymetli bir ingiliz kuşudur.1860 yıllarında başlayan geliştirme çalışmaları 2. Dünya Savaşı sonrasında yeni şeklini alabilmiştir.Yuvarlak bir baş,kısa bir boyun,biçimli uzun boy (18cm) dışa çıkık yapılı bir göğüs,kısa ayaklar,uzun kuyruk başlıca özelliklerini teşkil eder.Dik ve endamlı duruşu,sık parlak tüyleri ile ''Kanaryaların Centilmeni''ünvanını almıştır.Her renkte yetiştirilmiştir.Sert ötümlüdür.






CRESTED


İngiltere'de 1800 li yıllarında başlayan islah çalışmalarının,bir değişik ürünü olan çok gösterişli ve iri yapılı ''Tepeli'' Kanarya ırkıdır.Mechelse Waterslager X Lanceshire çiftleşmesinden elde edilen kanaryalar ile yine Lancashire X Norwich çiftleşmesinden elde edilen yeni nesili çaprazlamasından türetilmiştir.Norfolk da Mr. F.W. Barnett tarafından 1880 de sergilenmiştir.
Vücud yapısı Norwich'e benzer.Çok gelişmiş tepe yapısı ayrı bir güzellik katar.(16cm) boyundadır.Tepesi bir merkezden düzgün biçimde gözleri örtercesine uzanır.Tünekte,kısa bacakları üzerinde 45 derece açı ile heybetli görünüşe sahiptir.Tepesizleri Crest Bred (Bozuk Tepe) adını alır.Eşleştirilirken düzgün yavrular elde edebilmek için Crested ile Crest Bred Kanaryalar, tercih edilir.Her renkte yetiştirilmiştir.






PARISIAN

Atalarının güney Hollanda dan geldiği düşünülür.Bu çok gösterişli ve çok renkli kanaryanın gösteri şerefi 1867'de Paris'te Fransız yetiştiricilerin olmuştur.Adınıda ''Parisian'' ''Parisli Kanarya'' olarak almıştır.Boyu (19-22cm)dir.Simetrik olarak iki yandan kıvırcık tüyler muhteşem görünümdedir.Başında bir ''Hotoz'' ''Kasket'' bulunur.Bacaklar uzun ve dik,kuyruk uzun,tüyleri çok parlak ve uzundur.sırtı kıvırcık ''Manto''lu çok değerli bir ırktır.







GLOSTER


Şekil kanaryalarının içerisinde en küçük yapıya sahip çok verimli bir ırktır.Mrs.Rogerson  tarafından geliştirilen bu güzel kanarya Londra'da ''Crystal Palace'da 1925'te sergilendi.Çok kısa zamanda bütün dünyada kanarya sevilenler tarafından sevilen bu ırkın popüler olmasının bir nedenide yavrularına iyi bakması,üstün üreme kabiliyetidir.Tepelisi ''CORONA'' tepesizi ''CONSORT'' adını alır.Eşleştirilirkende bir CORONA X CONSORT olarak düşünülmelidir.Çünkü TEPELİ X TEPELİ den %25 bozuk tepe çıkar. (11.5cm) boyundaki glosterin Corona olanın tepesi,simetrik bir merkezden düzgün dağılır.Gövdesi Norwichin adeta küçültülmüşü gibidir.Sırt düz,göğüs dışa çıkık,bacak kısa,kuyruk kısa çok canlı ve iyi ötümlü bir kanaryadır.






LİZARD


En eski kanarya ırklarından biridir.İngiltere'de Mr. Harvieux tarafından 1713'te tanıtılmış değişik renk ve deseni ile beğenilmiştir.Altuni Lizart ve Gümüşi Lizart olmak üzere iki türü vardır.Tüylerin uç kısımları açık renk,gövdeye doğru koyulaşması ve sırtının kırçıllı görünümü ona hoş bir hava verir.Küçük yapılıdır.Erkeği iyi bir ötücü,dişisi ise iyi bir bakıcı anadır.Ayrıca avrupa da popüler olmuş bir kanaryadır.






Pek tabidir ki bu ırkları tanımlayabilmek üç,beş satırla asla mümkün değildir.Tüm özellik ve güzelliklerini anlatabilmek için belki birer kitapçık az gelir.Burada sadece tanıtım amaçlanmaktadır.                        


                                                                   Mergen Yayınlarına teşekkürler.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder