10 Mart 2017 Cuma

Ciklet(Cichlid) AKVARYUMU KURULUMU HAKKINDA HERŞEY



Cikletler Dünyada en çok tercih edilen süs balıkları arasındadır.Bini aşkın türleri bulunmaktadır.Cikletlerde yaşadığı yer konumuyla kendi aralarında ayrılırlar.Başlıca sıralayacak olursak:

Orta Amerika Cikletleri
Güney Amerika Cikletleri
Tanganyika Cikletleri
Malavi Cikletleri

Her neyse teknik bilgileri bir çok  yerde bulabilirsiniz.Ben  burada size yaşadığım tecrübeler doğrultusunda,benim gözümden  ciklet balıklarının akvaryum ortamını anlatmaya çalışacağım.

 * Öncelikle büyük bir akvaryum şart (min.100-150lt)
             
 * Akvaryumu edindikten sonra akvaryumu düzgün bir yere                 koymamız lazım.Direk olarak güneş ışığını görmemesi lazım           yoksa yosunlarla başımız derde girebilir.




DIŞ FİLTRE ile ilgili görsel sonucuİÇ FİLTRE ile ilgili görsel sonucu
      DIŞ FİLTRE                        İÇ FİLTRE
Akvaryumumuzun yerinide hallettikten   sonra sıra geldi iç malzemelerini almaya.Eğer akvaryum 150 litreden büyükse dış filtre almanızı tavsiye ederim eğer 100 150 litre arasıysa ilk önerim yine dış filtreden yana olur ama sağlam bir iç filtrede filtrasyon işini görebilir.Daha büyük akvaryumlar için sump dediğimiz sistemide kullanabilirsiniz.



Filtrasyon işini hallettikten sonra sırayla 
Işığını,Hava motorunu,Isıtıcıyı akvaryuma taktıktan sonra(ısıtıcıyı 27 dereceye sabitlemeliyiz.)
silis kum ile ilgili görsel sonucu
SİLİS KUM




 İyice yıkanmış olan kumumuzu akvaryuma koyuyoruz.Eğer malavi cikleti besleyeceksek silis kumu tavsiye ediyorum daha büyük cikletlerdede silis kumun büyük taneli olanları kullanabiliriz.
Kumuda akvaryuma ekledikten sonra sıra akvaryumu suyla doldurmaya geliyor.





BULANIK AKVARYUM ÖRNEĞİ 
Akvaryumu suyla doldurduktan sonra kumu iyice yıkayamadığımız için su biraz bulanık olacaktır. ama sorun değil akvaryum zaten 2-3 gün boş bekleyeceği için bu bulanıklıkta gidecektir.Akvaryumu 2,3 gün bekletmemizin sebebi ise akvaryumdaki bakteri kültürünün oluşması ve sudaki klorun temizlenmesini beklememizdendir. Eğer Akvaryumdaki bakteri kültürünün Daha çabuk oluşmasını istiyorsak eğer varsa faaliyette olan  diğer akvaryumumuzdan biraz su ekleyebiliriz ya da bakteri kültürü ilaçları var onlardan kullanabiliriz.


Bu 2,3 günlük bekleme süresinde filtrelerimizi hava motorumuzu,ısıtıcımızı çalışır durumda bırakıyoruz.

Son olarak akvaryumun büyüklüğüne göre kaya tuzu ekliyoruz.( 100 litreye bir ceviz büyüklüğünde olacak şekilde)


Sıra geldi Akvaryuma balıklarımızı eklemeye Bu aşamada ise şöyle bir yol izlemeliyiz:

Petshoptan veya herhangi bir yerden balıklarımızı aldık akvaryuma balıkları direk poşetinden çıkarıp atmıyoruz.Önce balıklarımızı akvaryumdaki suyun sıcaklığına alıştırmamız lazım.Bunun için yapmamız gereken tek şey balıkları neyle getirdiysek poşet veya pet şişe diyelim bunun ağzını açmadan suya bırakıyoruz ve 5-10 dakika balıkların suya alışmasını bekliyoruz.Balıkları suya alıştırdıktan sonra akvaryumun içine bırakabiliriz artık.Eğer buraya kadar her şey tamamsa balıklarınız artık geri kalan yaşamını sağlıklı bir şekilde sizin akvaryumunuzda geçirecektir.Fakat bu işin  ilginç yanı şöyle siz bunları yaptıktan sonra her şey bitti artık keyfini sürebilirim diyorsanız o iş tam olarak öyle olmuyor.Balıkları akvaryuma ekledik mutlu mesut yaşıyorlar diyelim ama bu mutluluğun devam etmesi için akvaryumunuzun haftalık ve aylık bakımlardan geçmesi lazım onlarıda ayrıntılı olarak “Akvaryum bakımı”konumda değineceğim. Tecrübeyle sabit olan bu konumuda okumanızı tavsiye ederim.

Not:Bu anlattığım akvaryum kurulumu çoğu ciklet balıkları için geçerlidir.Fakat bazı cikletler için akvaryum kurulumuna bir şeyler eklemeniz veya çıkarmanız gerekebilir.Örneğin Malavi Cikletleri sert su sevdiği için Dekor olarak kaya kullanabilirsiniz Fakat suyu yumuşattığı için malawi chiclidlerine dekor olarak Ağaç dalları,Mangrow kökü kullanamazsınız.

Tanganyika Cikletleri :Sert su sever
Malavi Cikletleri: Sert Su Sever
Orta Amerika Cikletleri: Yumuşak su sever
Güney Amerika Cikletleri:Yumuşak su sever


MALAVİ AKVARYUMU ÖRNEK
AMERİKAN AKVARYUMU ÖRNEK

Eğer  Farklı Sorunlarınız varsa yorum atarak bana ulaşabilirsiniz.


“Tecrübe ;
Hayatın,kel kaldıktan sonra size tarak vermesidir..”

Benimde çoğu kez kel kaldığım doğrudur. J



Sağlıcakla...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder